Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Κάθε άνθρωπος δίνει κάποια στιγμή την μάχη του με την υποκριτική κοινωνία. Μετά από λίγο όμως κουρασμένος πέφτει σε απελπισία. Η απελπισία διαμορφώνει ένα κλίμα ματαιότητας που αποτελεί και έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της κοινωνικής απόκλισης ( ναρκωτικά, αλκοολισμός, χουλιγκανισμός, κλπ ). Η πλειοψηφία των ανθρώπων αναζητούν την φυγή από την πραγματικότητα, την διασκέδαση .Στο τέλος έρχεται η αδιαφορία.
Για τον αναζητητή της αλήθειας όμως υπάρχουν πάντοτε σηματοδότες στον δρόμο του.
Είναι βέβαιο ότι ο άνθρωπος περιορισμένος στην αντίληψη των τριών διαστάσεων και στο συγκεκριμένο περιβάλλον της γης έχει πλήρη άγνοια. Η αναγνώριση του « εν οίδα ότι ουδέν οίδα» είναι το πρώτο βήμα για το μονοπάτι της αλήθειας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει παραίτηση. Υπάρχει το επίπονο «γνώθι σε εαυτόν». Η διερεύνηση του εαυτού μας στο κόσμο και του κόσμου στον εαυτό μας. Αυτό είναι το δεύτερο βήμα. Η δική μας πορεία είναι μια πορεία παράλληλη με άλλων ανθρώπων. Λέει η συμβουλή « να φέρεσαι στους άλλους όπως θα θελες να σου συμπεριφέρονται και αυτοί». Γιατί «ουδείς εκών κακός». Αυτό είναι το τρίτο βήμα.
Η ακολούθηση των παραπάνω συμβουλών στο δύσβατο μονοπάτι της αρετής έχει σαν αποτέλεσμα την ηθική βελτίωση του ανθρώπου.
Η Ορθοδοξία προχωράει ακόμα ένα βήμα. Η «εν Χριστώ ζωή» έχει μοναδικό και απόλυτο στόχο την θέωση. Την ένωση δηλαδή με τον Θεό. Μέσα από την σχέση με τον Χριστό δημιουργείτε ανάπλαση του ανθρώπου και της κοινωνίας.
Για όλους μας υπάρχει η ανάγκη να γνωρίσουμε το θείο που υπάρχει μέσα μας να το αναπτύξουμε εσωτερικά και να το εκδηλώσουμε στην καθημερινή μας ζωή.


Εύχομαι αυτό το Πάσχα να υπάρξει πραγματική Ανάσταση για τον καθένα ξεχωριστά και για την κοινωνία συνολικά.
Καλή Ανάσταση συνοδοιπόροι.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΣΤΗΝ ΜΥΤΗ ΤΗΣΔΙΧΑΛΑΣ

Πρέπει να ήταν πέρσι την Άνοιξη. Έχω καθίσει στο πεζούλι στο μέσον της πλατείας Ομόνοιας. Απέναντι στον πεζόδρομο ετοιμάζουν μια παρουσίαση ρούχων και έχουν στήσει μια γιγάντια οθόνη που παίζει διαφημιστικά σποτ με ακριβά ρούχα, πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια. Έχω απορροφηθεί από το διάβασμα ενός βιβλίου με κείμενα του Ξενοφώντα και ερωτήματα τριγυρνάνε στο μυαλό μου για το μονοπάτι της ζωής. Ξαφνικά πιάνει το μάτι μου να έρχεται από αριστερά μια εντυπωσιακή γυναίκα. Μακιγιαρισμένη στην εντέλεια, έχοντας μόλις βγει από το κομμωτήριο, φορώντας προκλητικά ρούχα διάφανα που άφηναν να διακρίνονται οι γραμμές του σώματός της. Κοιτούσε γύρω της αν την έβλεπαν και συχνά παρατηρούσε και τον ίσκιο της.
« Βλέπω ότι δεν ξέρεις ποιο δρόμο να ακολουθήσεις στην ζωή σου» μου λέει . « Αν με κάνεις φίλη σου θα σε φέρω στον πιο ευχάριστο και πιο εύκολο δρόμο. Θα έχεις όλες τις ηδονές και όλα τα ευχάριστα πράγματα που μπορεί να σου δώσει η ζωή. Καμιά σκοτούρα , καμιά ενόχληση. Μοναδική σου φροντίδα θα είναι τι να φας, τι να πιείς, τι ευχάριστο να δεις, να ακούσεις και να πιάσεις. Πως θα κοιμάσαι καλύτερα και πως θα περνάς τις μέρες σου χωρίς κόπο. Ακόμα και αν φανεί πως πάνε να λείψουν όλα αυτά, δεν υπάρχει φόβος να σε βάλω να δουλέψεις για να τα αποκτήσεις. Αυτά που θα φτιάχνουν άλλοι, εσύ θα τα χρησιμοποιείς, μη απέχοντας από κάθε τι που φέρνει κέρδος. Ωφελούνται όσοι είναι στην συντροφιά μου».
«Ποιο είναι το όνομά σου κοπελιά;» την ρώτησα.
"Όσοι με αγαπούν με λένε Ευδαιμονία. Όσοι με μισούν με λένε Κακία".

Δεν πρόλαβε να τελειώσει την φράση της και βλέπω από τα δεξιά μου να πλησιάζει μια άλλη γυναίκα. Ντυμένη με τζίν και άσπρο πουκάμισο με κοίταζε με βλέμμα καθαρό σαν μην είχε τίποτα να κρύψει.
«Έρχομαι και εγώ σε σένα» μου λέει. Ξέρω τους γονείς σου και πως μεγάλωσες με φρόνηση και πιστεύω πως αν ακολουθήσεις τον δρόμο μου θα κάνεις στην ζωή σου ωραίες και σεμνές πράξεις. Δεν θα σε εξαπατήσω με το να σου υποσχεθώ ηδονές. Θα σου πω όλοι την αλήθεια πως οργάνωσαν οι θεοί την ζωή των ανθρώπων. Όρισαν να αποκτούν οι άνθρωποι τα αγαθά, με κόπο και φροντίδα. Αν θέλεις να σε ευσπλαχνίζεται ο Θεός πρέπει να τον λατρεύεις, Αν θέλεις να σε αγαπούν οι φίλοι σου πρέπει να τους ευεργετείς. Αν θέλεις να σε τιμά η πόλη σου πρέπει να την ωφελείς. Αν έχεις την αξίωση να σε θαυμάζει όλη η Ελλάδα για αρετή, πρέπει να προσπαθείς να κάνεις πάντα καλές πράξεις για αυτήν. Αν θέλεις να σου δίνει η γη καρπούς, πρέπει να την καλλιεργήσεις. Αν νομίζεις πως πρέπει με πόλεμο να ελευθερώσεις φίλους και να κατανικήσεις τους εχθρούς, πρέπει να μάθεις την πολεμική τέχνη. Αν θέλεις να είσαι δυνατός στο σώμα, πρέπει να το συνηθίσεις να υπηρετεί το πνεύμα και να το γυμνάσεις με κόπο και ιδρώτα

Ξαφνικά εκκωφαντικός ήχος από την δοκιμή των ηχείων της εκδήλωσης. Το επιμύθιο της διαφήμισης στην διαπασών : «αυτά όλα θα σου δώσω εάν πέσεις και με προσκυνήσεις
Σηκώθηκα έκλεισα το βιβλίο που διάβαζα ρίχνοντας μια τελευταία ματιά στο οπισθόφυλλο «γέγραπται γαρ. Κύριον τον Θεόν σου προσκυνήσεις και αυτώ μόνω λατρεύσεις.»

Σαν άλλος Ηρακλής του Πρόδικου είχα βρεθεί στην διχάλα της απόφασης. Σε μία ερώτηση κοινή για τον καθένα. Αρετή ή κακία; Το ερώτημα είναι εκεί και περιμένει απάντηση φίλε αναγνώστη και από σένα.



(Το κείμενο γράφτηκε με βάση τα κείμενο του Ξενοφώντα, Απομνημονεύματα 2,1 / Σοφιστής Πρόδικος για τον Ηρακλή. & Κατά Ματθαίον κεφ δ 9,10 ).
SYNC ME @ SYNC GreekBloggers.com
 
www.e-referrer.com