Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΥΣΗΣ



Η αδυναμία της ανθρώπινης φύσης.


Αυτή η φράση ίσως είναι ένα κλειδί. Γιατί αν μπορέσουμε να ελέγξουμε τις αδυναμίες μας το σύστημα χάνει ένα όπλο του στον έλεγχο των ζωών μας.


"Ελεύθερος είναι εκείνος που δεν είναι δούλος των ηδονών, αλλά κυριαρχεί στο σώμα, με τη φρόνηση και την σωφροσύνη, και αρκείται, με πολλή ευχαριστία, σ’ αυτά που του δίδονται από τον Θεό, έστω κι αν τύχη νάναι πάρα πολύ μέτρια. Διότι, εάν ο θεοφιλής νους και η ψυχή συμφωνήσουν, ειρηνεύει όλο το σώμα, έστω κι αν δεν θέλει. Γιατί όταν η ψυχή το θέλει, κάθε σωματική ανταρσία σβήνεται. "


Το σύστημα έχει κηρύξει πόλεμο στον νου μας ώστε να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από την δική του οπτική. Το γεγονός της συσκότισης προκαλεί ερωτήματα για το αν υπάρχει και κάτι άλλο βαθύτερο που πρέπει να κρυφτεί. Σίγουρα πάντως το ζητούμενο είναι η στρέβλωση της αλήθειας.

"Το μάτι του ανθρώπου βλέπει μόνον αυτά που φαίνονται. Αλλά ο νούς κατανοεί και τα αόρατα. Διότι ο θεοφιλής νους, είναι φως ψυχής. Εκείνος που έχει νουν θεοφιλή, έχει φωτισμένη καρδιά και βλέπει τον Θεόν δια μέσου του ιδίου του νοός του."


Το σύστημα μας οδηγεί στην υπερβολή και στον υπερκαταναλωτισμό.
Εμείς από την άλλη για να μην γινόμαστε έρμαιο των ορέξεων του συστήματος πρέπει να αντιτάξουμε την εγκράτεια, την ανεξικακία, την σωφροσύνη, την υπομονή και όλες τις ενάρετες δυνάμεις μας.

Μια τέτοια στάση ζωής έχει την εχθρική στάση άλλων ανθρώπων.


"Οι Αγράμματοι και ακαλλιέργητοι άνθρωποι, θεωρούν τα λόγια γελοίο πράγμα και δεν θέλουν να τα ακούνε, επειδή ελέγχεται η αγραμματοσύνη τους και θέλουν να είναι όλοι όμοιοί τους.
Κατά τον ίδιο τρόπο και όσοι ζουν και συμπεριφέρονται ακόλαστα, φροντίζουν να αποδείξουν ότι όλοι είναι χειρότεροί τους, νομίζοντας πως από το πλήθος των κακών θα επιτύχουν το απαρηγόρητο για τους εαυτούς τους."


Δική μας επιλογή είναι να ζήσουμε με σωφροσύνη, δηλαδή με σύνεση και καθαρό νου.

Η πάλη με τα πάθη μας ίσως να είναι η αρχή για μια πράξη αντίστασης.


( Τα πλάγια γράμματα είναι από τις Παραινέσεις περί ήθους και χρηστής πολιτείας του Μέγα Αντώνιου).

3 σχόλια:

D.Angel είπε...

Δε φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι ελεύθερος.
Ν.Κ

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΧΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ...ΣΦΟΔΡΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ...ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΑΦΕΘΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΤΑ ΠΑΘΗ ΜΑΣ!ΤΟΤΕ ΤΑ ΠΑΘΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΔΟΥΛΩΘΕΙ ΣΤΑ ΠΑΘΗ!

Lefki είπε...

Τα πάθη μου τα λάθη μου. Εδώ μένω :)

SYNC ME @ SYNC GreekBloggers.com
 
www.e-referrer.com