Τρίτη, 3 Μαρτίου 2009

ΕΛΛΑΔΑ. Η ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ;Το 1955 ο Σοφοκλής Βενιζέλος ως πρωθυπουργός της Ελλάδος επισκέπτεται την Μόσχα και συναντάει τον Νικήτα Κρουτσόφ ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης.
« Η Ελλάδα είναι φτωχή χώρα » ισχυρίζεται ο Σ. Βενιζέλος.
« Η Ελλάδα έχει πολύ ορυκτό πλούτο, αλλά δεν σας αφήνουν να τον βγάλετε » απαντάει ο Ν. Κρουτσόφ.


Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά το κατεστημένο της εξουσίας στην Ελλάδα επιμένει στην ίδια άποψη.
Αυτή είναι η αλήθεια ή είναι ένα από τα συνήθη ψεύδη εξουσίας;

Τον Μάρτιο του 1980, μετά από έρευνες του ΙΓΜΕ ( Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών ερευνών ) ανακοινώνεται ότι στον Νομό Καβάλας, στο όρος Σύμβολο υπάρχει τεράστιο κοίτασμα ουρανίου αξίας 293 δις Ευρώ. Στην χώρα έχουν εντοπιστεί 22 θέσεις ουρανιούχου μεταλλεύματος το οποίο σε κατεργασμένη μορφή στοιχίζει 20.000 δολάρια το γραμμάριο. Το συνολικό εξωτερικό χρέος της Ελλάδας (ιδιωτικό και κρατικό) στο τέλος του 2008 ήταν περίπου 360 δις. Σκεφτείτε ότι με ένα κοίτασμα ουρανίου θα μπορούσαμε να σβήσουμε σχεδόν το χρέος της Ελλάδος.

Στην χώρα μας υπάρχει επίσης και ένα άλλο σπάνιο και πανάκριβο ορυκτό το όσμιο. Έχει εντοπιστεί μόνο στο Οντάριο του Καναδά και στην Ρωσία. Χρησιμοποιείται στις διαστημικές αποστολές.
Έχουν εντοπιστεί αδαμαντοφόρα κοιτάσματα στην Κεντρική Μακεδονία και στην Ξάνθη. Επίσης υπάρχουν στο υπέδαφος της χώρας μας πολύτιμοι λίθοι όπως ρουμπίνι, χαλαζίας, τοπάζι, αμέθυστος, οπάλιο, τιρκόνιο, τυρκουάζ, ιάσπις και φυσικά χρυσός.

Επίσης ημιπολύτιμα ορυκτά όπως ο άργυρος και ο χαλκός. Μόνο το κοίτασνα των Σκουριών Χαλκιδικής έχει αποθέματα 130.000.000 τόνους χαλκού.
Συνεχίζουμε . Μαγγάνιο (χρησιμοποιείτε για την παραγωγή χάλυβα, την παραγωγή αλουμινίου μαγειρικών σκευών κλπ ) , Σιδηροπυρίτης, Σφαλερίτης, Γαληνίτης, Μόλυβδος, Ψευδάργυρος, Μαγνητίτης, Χαλκοσίνης, Ιλμενίτης και Κοβελίνης ( ορυκτά βιομηχανικής χρήσης).

Κουραστήκατε. Η λίστα των ορυκτών μόλις άρχισε.


Θα παραθέσω μόνο ένα ακόμα στοιχείο. Πετρέλαιο.

Αυτά είναι ένα μέρος απο στοιχεία του ορυκτού πλούτου της Ελλάδος που δείχνουν γιατί οι γείτονές μας έχουν τέτοια αγάπη για το έδαφος της Ελλάδος ώστε θέλουν να το έχουν δικό τους. ( Μέχρι και η Λιβύη κυκλοφόρησε χάρτες το 2004 για εκμετάλευση σε πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου μέχρι τα 200 ν.μ. , δηλαδή περιλαμβάνει και την νήσο Γαύδο ).

Το ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα εξόρυξης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας ίσως από μια άλλη άποψη να είναι η πιο σωστή επιλογή. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα έρθει κάποια γενιά πολιτικών μελλοντικά, που θα μπορεί να διαχειριστεί τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές. Ελπίζω στην φώτισή τους γιατί για την εκπαίδευση των νέων έχω τις αμφιβολίες μου.

Εν κατακλείδι για να συνεννοούμαστε. Άλλο η μη ύπαρξη ορυκτού πλούτου της Ελλάδος και άλλο η αδυναμία εξόρυξης του.


( Πηγή : Αγνωστος Ορυκτός Πλούτος της Ελλάδος, Ι. Παπαζήσης, Εκδόσεις Καδμος )

5 σχόλια:

Χρήστος είπε...

Τελικά οι πρόγονοί μας εξόρυξαν όλο το χρυσάφι του Παγγαίου και δεν άφησαν τίποτα για τις επόμενες γενιές.Στις παιδικές μου μνήμες εχουν καταγραφθεί ιστορίες μεγαλυτέρων για την ύπαρξη χρυσού στο όρος Παγγαίο
Χρήστος

ΕΥΑΝΔΡΟΣ είπε...

Στις Σάππες του Ν. Ροδόπης το ΙΓΜΕ ανακάλυψε ενα κοίτασμα επιθερμικού χρυσού αξίας 9 δις €.

zoro είπε...

είμαστε μια φτωχή χωρα με πλουσιους κατοικους, με υπερχρεωμένους κατοικους :)
φαντάσου να βγάζαμε όλο αυτό το συρφετό από μεταλλεύματα.
θα άνοιγε περισσότερο η όρεξη μας. βεβαια κάποτε θα γίνει και αυτό, όταν παραστεί μεγάλη ανάγκη, η μια μεγάλη κρίση όπως τώρα ;)

ΕΥΑΝΔΡΟΣ είπε...

Αυτή είναι η πιο σπουδαία ερώτηση.
Άντε και το βγάλαμε το μετάλλευμα, ποιός το διαχειρίζεται και προς ποιά κατεύθυνση πηγαίνει το κέρδος απο την εξόρυξη.

Ανώνυμος είπε...

A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片

SYNC ME @ SYNC GreekBloggers.com
 
www.e-referrer.com