Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009

ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ Ο ΒΑΣΚΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ Ο ΚΥΠΡΙΟΣΟι Βάσκοι και Ισπανοί Ευρωβουλευτές έχουν καταθέσει τρείς φορές πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκοπό την καθιέρωση της Ελληνικής γλώσσας ως κοινής γλώσσας όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Η πρώτη πρόταση κατατέθηκε το 1989 από τον Βάσκο Ευρωβουλευτή κ. Αρίθα Γκαραϊκοτσέα και η δεύτερη από τον Ισπανό κ. Χεσού Ίμαθ.
Παραθέτω το κείμενο της Β’ προτάσεως που συντάχθηκε από τον Βάσκο κ. Χουάν Χοσέ Πουχάνα Άρθα. ( Η πρόταση υποβλήθηκε στην Κλασσική Ελληνική, την Ισπανική και την Βασκική γλώσσα).

ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ

Υποβαλλομένη σύμφωνος μετά του άρθρου 45 του Κανονισμού από του κυρίου Ιοσού Ιον Ίμαθ περί της διδασκαλίας της Κλασσικής Ελληνικής Γλώσσης και Παιδείας,

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΝ

-Βλέποντος την προοδευτικήν τε και ανησυχητικήν υποχώρεσιν της διδασκαλίας Κλασσικής Ελληνικής Γλώσσης και Παιδείας εν τοις διαφόροις εκπαιδευτικοίς προγράμμασιν,

Α) Θεωρώντος ότι η Ελληνική γλώσσα και Παιδεία αποτελούσιν την πρωταρχικήν βάσιν του Δυτικού και ειδικώς του Ευρωπαϊκού πολιτισμού,

Β) Θεωρώντος ότι η Κλασσική Ελληνική Γλώσσα όργανον αποτελεί της διαμορφώσεως του ανθρωπίνου νού τε και εργαλήιον δοκιμασμένον του ποιείν τους ανθρώπους σκεπτόμενους τε και κριτικούς,

Γ) Θεωρώντος ότι η Κλασσική Ελληνική Γλώσσα υπήρξε κατ’ εξοχήν επιστημονική γλώσσα εν τη Ευρώπη,

Δ) Θεωρώντος ότι αναγκαίον έστι πάλιν επιβεβαιείν την ευρωπαϊκήν ενότητα, επανακτώντος και ενισχύοντος τον ιδιαίτερον πολιτισμόν τε και το αξιών σύστημα εν οις θεμελίεται,

Ε) Θεωρώντος την ανάγκην του αναλαμβάνειν το παγκόσμιον ανθρωπιστικόν πνεύμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

1. ΑΠΑΙΤΕΙ από της Επιτροπής επεξεργάζεσθαι εν Πρόγραμμα Σπουδών της Κλασσικής Ελληνικής Γλώσσης και Παιδείας, αποβλέποντος αυτών εισαγωγήν, τουλάχιστον, εν πάσιν αναβαθμοίς της υποχρεωτικής εκπαιδεύσεως απάντων Κρατών Μελών δια των αντιστοίχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ώστε η Ελληνική Γλώσσα όλων των ευρωπαίων κοινή γλώσσα γίγνηται.

2.ΕΠΙΦΟΡΤΙΖΕΙ τον αυτού Πρόεδρον την παρούσαν Απόφασιν εις Επιτροπήν μεταβιβάζειν μετά των υποδεικνυόμενων ανωτέρο σκοπών.

(Από το ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ , Πως η Ελληνική Γονιμοποίησε τον Παγκόσμιο Λόγο, Άννα Τζιροπούλου Ευσταθίου, Εκδόσεις Γεωργιάδης)

Διαβάστε τώρα τι προτείνει ένας Ελληνοκύπριος.

Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.
Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.

Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως 'τροφή για σκέψη' τα εξής:
1. Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.
2. Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: 'αι'---> 'ε', 'ει'--->'ι', 'οι--->ι', 'υι'--->ι','αυ'--->'αβ', 'ευ'--->'εβ'
4. Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'.
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο .ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ,λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το 'ου').

Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας'.

( Το κείμενο μου το έστειλε ο ΧΡΗΣΤΟΣ με ηλ. Ταχυδρομείο και τον ευχαριστώ γι ‘ αυτό)

4 σχόλια:

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Πού είναι το περίεργο; Δεν πέρασαν πολλά χρόνια που η Επίτροπος κ. Διαμαντοπούλου είχε προτείνει την καθιέρωση της Αγγλικής σαν δεύτερης επίσημης γλώσσας στην Ελλάδα (στην ουσία κατάργηση της Ελληνικής)

Ανώνυμος είπε...

το περιεργον βρισκεται στο οτι ο ματσακης δεν ζητα την αντικατασταση του Ξ απο το ΚΣ και του Ψ απο το ΠΣ!!!

ateojoi είπε...

ενα βημα παραπανω ..8α κανω εγω...καταργηση της γλωσσας..ΟΥΓΚ!

Ανώνυμος είπε...

Απο την θτιγμη που οι Έλληνεθ και Κύπριοι πολίτεθ δεν καταλαβαίνουν την ακθία της γλώσσαθ μαθ, προτείνω να υιοθετήθουμε την Ιθπανικη προφορα, δείγμα της οποίαθ είναι το παρόν θχόλιο..

Και όποιοθ καταλαβε καταλαβε..

SYNC ME @ SYNC GreekBloggers.com
 
www.e-referrer.com