Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Ο ΠΟΥΣΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ


Μία τεχνική έλεγχου των ανθρώπων είναι η διατήρηση διαφόρων μορφών διασκέδασης. Η λέξη διασκέδαση προέρχεται από το ρήμα διασκεδάννυμι που σημαίνει διασκορπίζω, διαλύω. Διασκεδάζω λοιπόν σημαίνει περνώ τον καιρό μου ευχάριστα αφού πρώτα έχω σκορπίσει ότι με στενοχωρούσε και μου έδιωχνε την χαρά. Σε αντίθεση με την διασκέδαση υπάρχει η λέξη ψυχαγωγία, που σημαίνει την ψυχική ευχαρίστηση που προέρχεται από ανωτέρου πνευματικού επιπέδου δράσεις. Η ψυχαγωγία συνδέεται με τον πολιτισμό. Όμως ο πολιτισμός δεν «πουλάει» είναι βαρετός και κουραστικός ενώ η διασκέδαση δεν μας κουράζει ποτέ.

«Ο λαός πρέπει να είναι επικεντρωμένος στην διασκέδαση και να μην σκέφτεται πραγματικά θέματα και να μην έχει κριτική σκέψη. Πρέπει να έχει παιδική συμπεριφορά και έλλειψη αυτοέλεγχου».

Μια από τις μεγαλύτερες «νοητικές» ασχολίες στον πλανήτη είναι το ποδόσφαιρο. Χιλιάδες άνθρωποι το έχουν σαν θέμα συζήτησης, απομνημονεύουν στατιστικά αγώνων, αποτελέσματα, βαθμολογίες, βιογραφικά ποδοσφαιριστών και προπονητών, ζουν και αναπνέουν μόνο για το ποδόσφαιρο. Είναι όμως το ποδόσφαιρο άθλημα, είναι μια δράση που προωθεί το ήθος τον πολιτισμό, ψυχαγωγεί ή διασκεδάζει ;

Μιλώντας για το ποδόσφαιρο υπάρχει ένα αρχικό λάθος στην περιγραφή του παίχτη με την μπάλα. Λέμε ο ποδοσφαιριστής «χειρίζεται» την μπάλα ενώ θα έπρεπε να λέγεται ο ποδοσφαιριστής πουσίζεται την μπάλα ( πους = πόδι ) καθότι το παιχνίδι παίζεται με τα πόδια και όχι με τα χέρια ( χειρ = χέρι ).

Ας ρίξουμε τώρα μια γρήγορη ματιά τι γίνεται μέσα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
Στις κερκίδες επικρατεί μια γνήσια πολεμική ατμόσφαιρα. Πολεμικές κραυγές διακόπτονται από ρυθμικά τύμπανα και σάλπιγγες που σαλπίζουν επίθεση. Οι οπαδοί φορούν ρούχα, καπέλα, κασκόλ και βάφουν τα πρόσωπά και τα μαλλιά τους στα χρώματα της ομάδας τους. Χειρονομούν άσεμνα και απειλητικά εναντίων των παικτών και των οπαδών της αντίπαλης ομάδας. Ανταλλάσσονται χυδαίες και υβριστικές φράσεις που προσβάλουν τις οικογένειες των αντιπάλων, την ηθική τους υπόσταση και την εθνική τους συνείδηση. Στην κερκίδα υπάρχει ένας άτυπος διαγωνισμός, της ποταπότερης προσβολής κάθε ιερού και όσιου των αντιπάλων παικτών και οπαδών. Επικρατεί μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μίσους και διχασμού που συχνά καταλήγει σε επεισόδια βίας.

Μέσα στο γήπεδο έχουμε πολεμική διάταξη των παικτών. Επιθετικοί και αμυντικοί παίκτες οι οποίοι συνοδεύονται με επίθετα που θυμίζουν πόλεμο: ο κανονιέρης, ο εκτελεστής, ο στρατηγός… Η μάχη διεξάγεται με όλα τα μέσα: σπρωξιές και κλωτσιές, κρυφά χτυπήματα με τους αγκώνες και τα γόνατα, τρικλοποδιές. Καλύτερος παίκτης είναι αυτός που ξέρει να προσποιείται : το κλέψιμο της μπάλας, το κορόιδεμα του τερματοφύλακα, το ξεγέλασμα του αμυντικού είναι οι αρετές για ένα παίκτη. Την υποκριτική ικανότητα του παίκτη που πέφτει στο χορτάρι με σκοπό να αποσπάσει ευνοϊκή απόφαση από τον διαιτητή, θα την ζήλευαν πολλοί ηθοποιοί.

Και έρχεται η ώρα του γκολ. Ακούμε τον εκφωνητή : « Ο δεινός κανονιέρης αφού ξεγέλασε όλη την άμυνα, με ένα καρφωτό βολέ, παραβίασε την εστία της αντίπαλης ομάδας».
Αναλύουμε την φράση. Το ρήμα παραβιάζω = εισχωρώ σε κάτι με την χρήση βίας, εστία = ο ομφαλός της οικίας – το πιο σημαντικό μέρος του σπιτιού. Δηλαδή ο κανονιέρης έχοντας κάμψει την αντίσταση του θύματος στρέφει προς την είσοδο την κάνη του κανονιού εκτοξεύοντας το περιεχόμενο της προς το εσωτερικό της εστίας παρα-βιάζοντας την.

Μετά το γκολ ο ποδοσφαιριστής τρέχει προς το άκρο του γηπέδου , πέφτει στα γόνατα ενώ συνεχίζει να κινείται, κάμπτει τον κορμό ώστε να προβάλλουν τα γεννητικά όργανα. Πολλές φορές με τα χέρια του κρατάει κάποιο αόρατο σώμα το οποίο τραβάει προς το μέρος του, ενώ άλλες φορές περιορίζεται στην παλμική κίνηση του βραχίονα με την σφιγμένη γροθιά να θυμίζει έμβολο σε κίνηση. Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία τι συμβαίνει στο γήπεδο κάποιος οπαδός πετάει στο γήπεδο ένα χαρτί υγείας. Η αναπαράσταση είναι πλήρης.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι μια εκδήλωση σύμφυτη με την ανθρώπινη φύση. Δομικά στοιχεία του παιχνιδιού είναι η υποκρισία , η ψευτιά και ο εμπαιγμός. Το ποδόσφαιρο είναι μια εκδήλωση που προσφέρει εκτόνωση της ανθρώπινης επιθετικότητας. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι το να είναι κυρίαρχος παράγοντας σε όλη την ζωή και τις δραστηριότητες του ανθρώπου υπάρχει μια αβυσσαλέα απόσταση.

Εν κατακλείδι θα πρότεινα σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο ότι είναι προτιμότερο να πάρει μια μπάλα και να παίξει με δυο φίλους ή τα παιδιά του από …. τα υπόλοιπα.

( Περισσότερα στο : Ένας Έρωτας αλλιώτικος, Θ. Γκουλιώνη, Εκδόσεις Γεωργιάδη )

8 σχόλια:

busy bee είπε...

Καλησπέρα!
Εχει και συνέχεια και ουσία νομίζω:
Μεταγραφές-ρεκόρ πολλών εκατομμυρίων, τηλεοπτικά δικαιώματα πολλαπλάσια του δέκα, εξαγορές μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων από πολυεθνικές στο χώρο της επικοινωνίας: μέσα σε λίγα χρόνια, το ποδόσφαιρο πέρασε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης του χρηματιστηριακού καπιταλισμού και της κυριαρχίας του χρήματος.
Μεγάλο κεφάλαιο!
Ωρα καλή!

~~Εμμέλεια~~ είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα...δεν συμπάθησα ποτέ το ποδόσφαιρο και από από αυτά που διάβασα....Σαν να είμαστε οι βάρβαροι σε ένα γήπεδο....φρικτό...

παλ_Εύη είπε...

Σίγουρα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο περιέχει όλα όσα περιγράφεις. Ταυτόχρονα βέβαια το ερασιτεχνικό, αυτό που παίζεται δηλαδή σε αλάνες και σε γηπεδάκια, έχει περισσότερο ενδιαφέρον και αγνότητα.

athinovio είπε...

και στην ελλάδα δεν απολαμβάνουμε ούτε καν θέαμα.

περίεργο να αποτάσσεται άντρας το ποδόσφαιρο.......

(τώρα πρέπει να πεις τρεις φορές "απεταξάμην")
:)
καλό μήνα!

Not me είπε...

Ωραίο άρθρο...
Ξέρω κόσμο που πάει μόνο και μόνο για εκτόνωση.Για να βρίζουν μέσα από την ανωνυμία του όχλου.Το βρίσκω κάπως ανασφαλές εκ μέρους τους.Δεν τους ρώτησα ποτέ αν το έχουν πραγματικά ανάγκη αυτό.
Δεν θα συμφωνήσω με την παλ_Εύη.Μπορει να υπάρχει αγνότητα αλλά το βρίσιμο παραμένει όπως και η βία.Θα έλεγα πως είναι μια μικρογραφία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Μαργαρίτα είπε...

Ευγενής άμιλα το λέγανε κάποτε...
τώρα;;;;;

Την καλησπέρα μου ***

anepidoti είπε...

άφησα σχόλιο και κάποιος τόσβησε..
καλησπέρα!
οι εκδόσεις του γνωστού τζουτζουκομπουμπούκου είναι;
για το βιβλίο ρωτάω...από περιέργεια.
καλό βράδυ!

thesikaleon είπε...

Εντάξει ψυχαγωγία και διασκέδαση είναι διαφορετικές έννοιες αλλά και η διασκέδαση χρειάζεται στη ζωή μας.

Ναι το ποδόσφαιρο είναι υποκουλτούρα.


Αλλά η ανάλυση για την "παραβίαση της εστίας" και για τον "πανηγυρισμό του γκολ" είναι τουλάχιστον αστεία!!!
Να μην είμαστε και φαντασιόπληκτοι.

SYNC ME @ SYNC GreekBloggers.com
 
www.e-referrer.com